Montessori herna Hvězdička
SLUŽBY

Montessori herna Hvězdička
Navigovat Navigovat Facebook

Čechova 59, Ceske Budejovice


Telefon: 606789421
E-mail: centrum@happymother.cz
Web: www.montessoriherna.cz

Montessori herna Hvězdička je milá čtvercová místnost, kterou pravidelně navštěvují maminky (babičky i tatínkové) se svými malými dětmi ve věku 1-3 roky (až 5 let).

Pro děti je k dispozici prostředí připravené tak, aby i ty nejmenší děti měly možnost fungovat v herně samostatně a soběstačně. Hernička je vybavená množstvím pomůcek a předmětů vyrobených nebo připravených díky dlouhodobé práci p. Marii Montessori. Montessori pomůcky v naší herně poskytují dětem získávání poznatků, zkušeností a nabývání zručnosti v praktických činnostech jako je přesýpání, přenášení, přelévání, mytí, ždímání, krájení, strouhání, modelování, kreslení, stříhání, lepení, malování barvami, párování, třídění, péče o prostředí, o květiny atd.

U nejmenších dětí není "montessori" jen o hře s pomůckami, ale jde i o dopomoc dospělých dětem, aby se mohly snažit zvládat činnosti samy, např. stolovat, jíst, pít, připravovat si svačinku, uklidit si po sobě, oblékat se, obouvat se..

U těch nejmenších dětí jde o dlouhodobý proces, než se naučí např. nalévat si pití a pít ze skleničky. Začíná to přesýpáním fazolek ze skleničky do skleničky, pokračuje přeléváním vody mezi skleničkami či džbánky a končí to zručností nalít si správné množství vody z džbánku do skleničky a schopností sebeobsluhy. S tím často souvisí utírání kapiček vody ze stolu, ždímání houbičky, vytírání podlahy mopem, utírání ručiček a časem i mytí nádobí.

Když má dítě k dispozici dostatek reálných předmětů přiměřené velikosti, vidí opakovaně postupy zacházení a je mu dopřán dostatek času na procvičování, výsledkem je postupně se rodící soběstačnost a s tím související vnitřní spokojenost.