Jihočeská filharmonie
KULTURA A UMĚNÍ

Jihočeská filharmonie
Navigovat Navigovat Facebook

Kněžská 411/6, Ceske Budejovice


Telefon: 386 353 561
E-mail: info@jcfilharmonie.cz
Web: www.jcfilharmonie.cz

Jihočeská filharmonie byla založena v roce 1981 s původním názvem Jihočeský státní orchestr. V současnosti má 37 členů a je jedinou profesionální filharmonií v Jihočeském kraji.
O vznik orchestru se zasloužil dirigent Jaroslav Vodňanský, který působil v jeho čele jako šéfdirigent do konce 80. let. Významnou etapou kvalitativního a profesního růstu tělesa bylo následující období šéfdirigenta Ondřeje Kukala a dirigenta Břetislava Novotného. Umělecký profil orchestru zdárně rozvíjeli i další šéfdirigenti Jaroslav Krček a Stanislav Vavřínek. Od sezóny 2008-09 zastává funkci hudebního šéfa Jan Talich.
S Jihočeskou filharmonií spolupracují významní hostující dirigenti a přední naši i zahraniční sólisté. Filharmonici koncertují jak na pódiích domácích, tak i v zahraničí (Mnichov, Vídeň, Salcburk, Curych, Bern, Barcelona) a účastní se hudebních festivalů (Pražské jaro, Janáčkův máj, Talichův Beroun, Mezinárodní hudební slavnosti Emy Destinnové, MHF Český Krumlov, festivaly ve Francii, Německu, Rakousku, Itálii, Švýcarsku, Belgii a Španělsku). Spolupracují s mediálním průmyslem, rozhlasem a produkují CD. Zahraniční kritika oceňuje zejména plný a barevný zvuk orchestru, jeho citlivost a tvárnost.
Repertoár orchestru vychází především z interpretace hudby období klasicismu. Dramaturgie koncertních sezón je však pestrá a zahrnuje hudbu od baroka po současnost. Stále častěji zařazuje filharmonie do svých koncertních plánů i obsáhlejší symfonickou a vokálně instrumentální tvorbu.